Maszynka do mielenia miesa z szatkownica zmm0554w

W niektórych zakładach gastronomicznych zachodzi potrzeba rozdrabniania mięsa mrożonego. To należy wyposażyć się w niezbędne do tego punkcie urządzenie, zwane wilkami. Takie wilki to odpowiednio dużych rozmiarów maszyna elektryczna, która dysponuje wysoki wlot do wrzucania ciała w istocie zamrożonej, a wewnątrz ma narzędzie dostarczające do jego szatkowania na mniejsze ilości.

Pracę tę daje się dzięki dobremu wpływowi na zamrożone mięso. Jak wiemy, mrożone efekty są co prawda twarde, przecież nie wymagają jako takiego krojenia ostrym nożem - rozpadają się na niskie części pod wpływem silnego uderzenia lub nacisku. Dokładnie tak dzieje się z mięsem w wilkach, jakiego odbywanie oparte jest na podobnej zasadzie co chodzenie maszynki do prowadzenia mięsa.

Wilki do mięsa mrożonego wykonane zostały z elementów bardzo szerokiej jakości, ciężkich i zdrowych, mało wrażliwych na uszkodzenie mechaniczne. Są one do rozdrabniania twardej materii, a wiec ich budowa musi być odporniejsza, niż to, co zajmują one niszczyć. Wilki do gastronomii przeważnie wykonane są z żeliwa, jakie to tworzywo gwarantuje wytrzymałość urządzenia. Są one zasilane elektrycznie, i koszt takiego narzędzia to prawie półtora tysiąca jedynych w specjalnych sklepach z wyposażeniem gastronomicznym. W przypadku przedsiębiorstw garmażeryjnych istnieje wtedy jednak wydatek konieczny, ponieważ w takich warunkach nader często zachodzi potrzeba rozdrobnienia mięsa uprzednio zamrożonego, i następnie właśnie tak zmielonego poddawania obróbce termicznej. Dodatkowo, w wybranych przedsiębiorstwach, na przykład przetwarzających mięso, dzieli się je w sytuacji zamrożonej, a wtedy pakuje do indywidualnych folii, ponieważ rozmrażanie mięsa, żebym je zmielić, a następnie znów zamrozić jest różne ze standardami sanitarno-epidemiologicznymi. Do rozdrabniania nowego lub rozmrożonego mięsa poleca się nieco inne maszynki, przeznaczone teraz do mielenia mięs miękkich, ich konstrukcja i postępowanie w kontakcie z ostatnim i są inne. Wilki do ciała mrożonego to przeważnie maszyny o nieco dużych gabarytach, stąd same nie znajdują zastosowania w domowych warunkach.